Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recept na perníčky, chaloupku a další tvoření z perníkového těst

2. 9. 2017

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

 

650 g hladké mouky, 240 g moučkového cukru, 4 celá vejce, 100 g medu, 50 g tuku (nejlépe Omega), 1 polévkovou lžíci skořice a 1 polévkovou lžíci směsi koření do perníku ( anýz, hřebíček, badyán, fenykl, nové koření - prodává se již hotová směs ), lžička jedlé sody, 2 až 3 lžíce kakaa, chcete-li tmavší těsto. Nedávat žádný kypřící prášek do perníku !!!!

Poleva: 1 bílek, 150 až 200 g moučkového cukru, citrónová šťáva.

 

POSTUP PŘÍPRAVY

 

Sypké ingredience prosejte na vál, přidejte vejce, rozehřátý tuk s medem a postupně přisypávejte mouku. Pracujte od středu ke kraji. Dobře vypracované těsto musí být tužší, ale pěkně hladké. Vyválíme placku asi 3-4 mm silnou. Na chaloupku podle šablony vyřežte díly a plechovými vykrajovačkami utvořené kousky pečte při 180 °C - 8-10 min. Perníčky určené ke zdobení polevou potřete ještě za horka ihned po vytažení z trouby rozšlehaným celým vejcem. Chcete-li je mít k jídlu, nechte je odpočinout přinejmenším do dalšího dne v přikryté nádobě nebo v sáčku, aby byly pěkně vláčné.

 

Poleva: Cukr v první řadě prosávejte několikrát přes jemné sítko. Polevu pak vymíchejte ručně doběla, musí být pěkně hustá a bílá.

Hustotu vyzkoušíte, když uděláte párátkem tečku na linku a drží-li tvar a neroztéká se, je poleva akorát na zdobení.

 

Rady: těsto si můžete udělat i několik dní dopředu, jen mu to prospěje.