Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žitný domácí chléb

1. 4. 2013

Ingredience

 

1 l vody

150 g žitného kvásku

500 g pšeničné mouky

4 PL soli

500 g pšeničná chlebová mouka

3 PL kmínu

500 g žitné chlebové mouky

 

Postup

 

Smíchám aktivní žitný kvásek,žitnou chlebovou mouku a vodu. Vznikne řídké těsto. Většinou si jej připravuji večer, dám  do větší nekovové nádoby, nechám v tom i dřevěnou vařečku a nechám do rána v teple kynout. Ráno přidám pšeničnou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, sůl a kmín. Vymíchám, vyklopím na pomoučený vál a troche promísím. Těsto není třeba vypracovávat. Tím, že ho nechám v klidu a teple 3 hodiny kynout, tak se krásně zvlhčí všechna mouka a krásně nakyne. Poté těsto rozdělím na 3 části (kdo chce větší bochníky, rozdělí těsto na 2 části) a nechám v ošatkách nakynout. Kynutí nechám probíhat pod igelitem. Na vzduchu horní část tvrdne a kůrka je pak zbytečně vysoká a tvrdá. Když není ošatka, je možné dát bochníčky do moukou vysypaných forem na biskupské chlebíčky, nechat je aspoň hodinu kynout a pak je v nich i péct.

Mezitím si vyhřeji elektrickou troubu na 250-300 °C a dám do ní vyhřát i plech. Na chleba předtím než je dám do trouby ostrým nožem proříznu křížky (jak to dělávaly babičky, aby pára mohla ven a nedeformovala chléb) a povrch potřu solí rozpuštěnou ve vodě (pekaři dříve v první fázi pečení potírali chleby slanou vodou kvůli kůrce). Dolů do trouby dám druhý plech, na který naliji asi hrnek vody, na horní pomoučený plech položím chleby a nechám 5 minut péci. Udělá se pěkná kůrka. Poté plech s vodou opatrně vyndám, snížím teplotu na 200 °C a nechám péct 50 minut.

Kdo má jako já raději celozrnné pečivo, pak může místo pšeničné mouky přidat celozrnnou jemně mletou pšeničnou mouku. Chléb je velmi dobrý a chutný. A vydrží dlouho (pokud se hned nesní) a neplesniví.

chleba.jpg