Jdi na obsah Jdi na menu
 


Minipistácky

12. 6. 2016

Korpus

5 vajec

100 g hladké mouky

100 g polohrubé mouky

200 g cukr krytal

4 lžíce vody nebo pomerančové šťávy

1 ČL prášku do pečiva

 

Krém

250 ml mléka

250 g másla

pistáciová pasta

mletý cukr podle chuti

 

Potahovací hmota fondant

rozpuštěná čokoláda na polévání krajů doríků

hrst nahrubo sekaných pistácií

trochu rumu na pokapání korpusu

 

Ušleháme bílky s polovinou cukru, přidáme do nich 4 lžíce vody nebo pomeranč. šťávy, druhou polovinu cukru přidáme do bílků, které rovněž vyšleháme. Bílky opatrně mícháme se žloutky, přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva, vylijeme na plech a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 175 C cca 40 minut. Po upečení dáme vychladnout na mřížku.

Krém
Pudink připravíme klasickým způsobem, uvaříme pudink ve mléce. necháme vychladnout. Vyšleháme máslo s cukrem a po lžících přidáváme vychladlý pudink. Nakonec přišleháme cca 35 g pistáciové pasty (je k zakoupení v cukrářských potřebách). Dosladíme během šlehání.

Postup

Z vychladlého korpusu vykrajovátkem vykrájíme kolečka, která pokapeme mírně rumem a potřeme pistáciovým krémem. Krémem kolečka potřeme i povrchu a dáme vychladit. Vyválíme si fondant na sílu cca 3 mm, vykrájíme z plátu větší kolečka, kterými potáhneme minidortíky. Rozpuštěnou hořkou čokoládu pak dozdobíme kraje dortíků a středy zasypeme nasekanými pistaciemi.

Z korpusu, který nám zbude po vykrájení koleček, můžeme udělat "pistáciové pralinky". Zpracujeme odřezky s pistáciovým krémem do kuliček, které potáhneme fondantem a dozdobíme čokoládou a pistaciemi. Dáme vychladit. Je to dobrá a lahodná změna namísto cupcake. Minidortíčky jsou sice pracnější, ale ještě nezklamaly.

yv.jpg

y.jpg

yz.jpg

yzt.jpg