Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tipy, triky, rady

Sníh z bílků se rychleji vyšlehá, pokud k bílkům přidáme špetku soli. Šlehací metly a nádobu na šlehání používáme studené a dobře omyté (i nepatrné množství mastnoty znemožní našlehání bílků).

 

Když vejce před přidáním do těsta nejprve našleháme vidličkou, je pak moučník více pórovitý a křehčí. Není to ovšem nezbytně nutné. Pro zadělání je ale důležité, aby vejce nebyla přímo z lednice, a měla pokojovou teplotu.

 

Pokud nám zbudou žloutky, můžeme je dát do skleničky, zalít olejem a dát do mrazničky. Po rozmrazení vyndáme žloutky z oleje a můžeme je zpracovat jakýmkoliv běžným způsobem.

Zbudou-li nám bílky (nenašlehané), můžeme je uchovat v uzavřené nádobě v lednici asi týden. Následně je můžeme zpracovat zavařením do polévky, zapečením našlehaných bílků do nákypů nebo použít na moučníky nebo cukroví (např. bílkový chlebíček, bezé, laskonky, kokosky).

 

Pro krájení lepivých potravin (kandované ovoce, fíky, datle) „namáčíme“ nůž do hladké mouky.

 

Mandle snadno oloupeme následovně: nasypeme je do širší misky, zalijeme vroucí vodou, necháme je chvíli v ní namočené a pak lehce každou mandli ručně zbavíme slupky. Před použitím oloupaných mandlí na zdobení moučníků nebo před mletím je necháme chvíli osušit.

 

Lískové oříšky zbavujeme slupky tak, že je nasucho opražíme v plechovém hrnku (za stálého protřepávání, až začne slupka praskat) a pak je promneme v čisté utěrce.

 

Když opražíme na sucho kokos na teflonové pánvi, bude mít v těstě nebo v náplních jak intenzivnější vůni, tak zajímavější vzhled. Opražený kokos je vhodný též na ozdobu moučníků.

Pro intenzivnější aroma lze před mletím opražit nasucho také mák.

 

Ořechy ve skořápkách se louskají mnohem snadněji, když jsou zmrazené.

 

Pro zachování čerstvosti uložíme vlašské ořechy do mrazničky. Neloupané vydrží 3 roky, loupané 1 rok a strouhané 3 měsíce.

 

Smetanu ke šlehání používáme dobře vychlazenou. Nádoba, ve které budeme šlehat, musí být vychlazená a suchá. Na trvanlivé šlehačce nesmíme přehlédnout upozornění, že před šleháním je nutno vychladit na 4 °C. Na počátku zapneme šlehač na plnou rychlost, a když šlehačka začne houstnout, došleháme ji na rychlost nejnižší.

 

Zbude-li ušlehaná smetana, nastříkáme na talíř nebo podnos úhledné kopečky a dáme zmrazit. Když šlehačka ztvrdne, kopečky uvolníme nožem a vložíme do mikrotenového sáčku do mrazničky. Máme tak připravenou šlehačku na vídeňskou kávu nebo na ozdobení dezertů. Šlehačka vyndaná z mrazničky rozmrzne během pár minut.

 

Chceme-li, aby těsto rychleji kynulo, všechny sypké suroviny nahřejeme nasucho. Ostatní suroviny necháme delší dobu v místnosti, aby nebyly studené z lednice.

 

Žloutky na piškot šleháme jen tak dlouho, než pěna zesvětlá, zhoustne a rozpustí se cukr. Příliš dlouhé šlehání způsobuje, že piškot při pečení řádně nevyběhne a je tuhý a suchý. Bílky šleháme na sníh bez přestání až do požadované hustoty, jinak zvodnatí a už je neušleháme.

 

Vyválenou placku těsta přeneseme na plech tak, že si plech dáme co nejblíže pracovní desce s vyváleným těstem, vyválený plát podřízneme dlouhým nožem od pracovní plochy, natočíme na váleček a opatrně přeneseme na plech. Pak prsty domačkáme těsto k okrajům nebo naopak zařízneme podle plechu. Těsto můžeme vyválet na požadovaný rozměr na mikrotenové fólii - plát pak spolu s ní přeneseme na plech, otočíme fólií nahoru a stáhneme ji. Těsto lze také vyválet na pomaštěném pečicím papíře a i s ním přenést na plech (a na něm i upéci).

 

Přidáváme-li do těsta kakao, je dobré prosít je a smísit s moukou, aby se v těstě netvořily hrudky.

 

Aby se nám těsto při zpracování hnětením na vále nelepilo na ruce, kápneme si na ně pár kapek oleje.

 

Na přípravu krémů a náplní potřebujeme pudink bez škraloupu. Dosáhneme toho, když hladinu horkého pudinku přikryjeme mikrotenovou fólií a pudink necháme vychladnout.

 

Aby cukrová poleva netuhla rychleji než potřebujeme, a aby se lépe roztírala, přidáme špetku prášku do pečiva.

 

Chceme-li zabránit vytékání marmelády z koláčů nebo jejímu stékání z povrchu, zahustíme ji strouhankou z piškotů. Do řídkých povidel použijeme perník na strouhání

 

Navlhnutí korpusu u moučníků a dortů s tvarohovým krémem, šlehačkou nebo želatinou zabráníme tak, že potřeme ještě horký povrch korpusu rozšlehaným bílkem nebo už vychladlý korpus lehce poprášíme ztužovačem šlehačky (Smeta-fix) a pak teprve navrstvíme náplň.

 

Pokud je při pečení dort nahoře už tmavý, ale uvnitř ještě není dopečený (těsto se lepí na špejli), znamená to, že byla nastavená teplota nejspíš příliš vysoká. Dopečeme ho tedy tak, že ho nahoře přikryjeme pečícím papírem nebo alobalem.

 

Dortový korpus můžeme péct den před samotným dokončením dortu. Vyhneme se tak čekání na vychladnutí korpusu. Druhý den pak v klidu dort plníme a zdobíme.

 

Pokud nemáme doma dlouhý nůž, nejlépe s pilkou, kterým dobře rozřízneme korpus na dort, stačí, když kratším ostrým nožem nařízneme korpus po okraji. Režnou nit pak zavedeme do naříznutého obvodu, překřížíme konce a tahem překrojíme korpus.

 

Aby jednotlivé dílky dortu byly krásně hladké na ploše řezu, krájíme dorty teplým nožem. Připravíme si vyšší úzkou nádobu s teplou vodou a v ní nůž namáčíme. Po každém zakrojení nůž znovu do teplé vody namočíme a otřeme.

 

Korpusy je možné napéct dopředu a zamrazit je. Piškot můžeme zmrazit až na 3 měsíce, aniž by utrpěla jeho kvalita.