Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty z pořadu O pečení a vaření s Majou Motti vysílaného na RadioChatujme.cz 12. 1. 2015

 

Slavnostní bowle

Budeme potřebovat:

2 láhve sektu, 740 ml sodovky, 210 ml brandy, 1 lžíci práškového cukru, kiwi a ovoce dle chuti (pokrájené na jemné plátky), bílé hroznové víno (kuličky obalíme v cukru). Šampaňské a sodovku dobře vychladíme. S ostatními přísadami smícháme ve skleněné nádobě na bowli. Poklademe nakrájenými kousky ovoce a okraje nádoby ozdobíme hrozny.

Bublinky nesmíme nechat vyprchat, proto rozléváme hned do sklenek na bowli nebo širokých pohárů. Tato dávka postačí jako přípitek pro patnáct hostů – ocení nejen chuť, ale i to, jak nápoj pěkně vypadá.

 

Hrušková nealkoholická bowle

Drobně nakrájíme čtyři uleželé oloupané hrušky, zalijeme půl deci citronové šťávy, litrem hruškového džusu a litrem nealkoholického vína (nebo nápojem typu vinea). Necháme přikryté asi hodinu odpočívat. Pak zamícháme a přilijeme láhev nealkoholického šumivého vína a 0,7 litru silně perlivé vody.

 

Citronáda

Budeme potřebovat:
4 citrony
cukr podle chuti
perlivou vodu
čerstvou mátu

Vylisovanou šťávu z citronů dáme do kastrůlku a přisladíme podle chuti. Na mírném plameni budeme zahřívat do bodu varu a potom ještě cca 1 minutu povaříme – nesmí však začít karamelizovat. Potom přelijeme do džbánu, který jsme naplnili perlivou vodou a dáme vychladit. Před podáváním ozdobíme mátou a do sklenic můžeme přidávat plátky citronu.

 

Šunka s melounem (4 porce)

Budeme potřebovat:

1 medový meloun

125 g parmské šunky nakrájené na tenké plátky

čerstvá bazalka, petrželová nať

100 ml olivového oleje

2 rajčata

50 ml vinného octa

sůl, pepř

Meloun rozkrojíme, odstraníme jádra, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky melounu a šunky poklademe na talíře.

Rajčata spaříme horkou vodou, rozkrojíme a vykrojíme okolí stopek. Odstraníme také jadérka a dužinu nakrájíme na kostičky. Bylinky omyjeme, osušíme, z bazalky otrháme lístky a najemno nasekáme.

Olivový olej smícháme s octem, rajčaty a bylinkami, vymícháme marinádu, osolíme a opepříme. Touto marinádou zalijeme šunku a podáváme.

 

Topinka s rajčaty (4 porce)

Budeme potřebovat:

2 stroužky česneku

2 masitá rajčata

Sůl

Čerstvá bazalka

8 krajíčků bílého chleba nebo bagety

6 lžic olivového oleje

Oloupeme česnek. Rajčata omyjeme a rozkrojíme na polovičky. Okolí stopky vykrojíme, rajčata zbavíme jader a nakrájíme na kostičky.

Pokrájená rajčata osolíme. Bazalku omyjeme, osušíme a lístky otrháme. Natrháme na kousky a smícháme s rajčaty. Utřeme česnek a přimícháme k rajčatům.

Krajíčky chleba z obou stran opečeme na suché pánvi a rozdělíme na ně rajčatovou směs.

                                     topinka-s-rajcaty.jpg

 

Gratinované lilky (4 porce)

Budeme potřebovat:

300 g mozzarelly

Čerstvé oregano a bazalku (od každého asi ½ svazku)

500 g rajčat z konzervy

100 g hladké mouky

50 g nastrouhaného parmazánu

1 velký stroužek česneku

Lilky omyjeme, dobře osušíme a nakrájíme na plátky silné ½ - 1 cm. Dáme je nasolené do mísy a necháme asi 20 minut vypotit. Troubu předehřejeme na 180°C. Mozzarellu nakrájíme na plátky, bylinky opláchneme, otrháme lístečky a nasekáme. Rajčata částečně rozmixujeme a vmícháme bylinky a utřený česnek.

Lilky vyjmeme z mísy, opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Plátky obalíme v mouce. V pánvi rozpálíme olivový olej a lilky na něm z obou stran opečeme dozlatova. Po vyjmutí z pánve je necháme okapat na papírovém ubrousku.

Formu na nákypy vymažeme tukem a střídavě do ní ukládáme plátky lilku, rajčatové pyré a pokrájenou mozzarellu. Vrchní vrstvu vytvoříme z rajčat a zlehka posypeme parmazánem. Zapékáme v troubě asi 15 minut.

grat.-lilky-k-zapeceni.jpg gratinovane-lilky.jpg

 

Vídeňská roštěná

Budeme potřebovat:

100 g hladká mouka

1 ks cibule

100 ml suché červené víno

3 lžíce olej

2 lžíce plnotučná hořčice

400 g vysoký roštěnec

250 ml vývar

čerstvě mletý černý pepř, sůl

Vídeňská roštěná si žádá minutkové hovězí maso, tedy maso bezpodmínečně vyzrálé. Maso se na pánvi upravuje jen velmi krátce, což vylučuje roštěnou z nedávno poraženého zvířete, neboť byste ji neuřízli ani nerozkousali. Jestliže máte na vídeňskou roštěnou chuť i přes nedostatek vhodného masa, můžete ji připravit i z nevyzrálého roštěnce, ale počítejte s tím, že recept musíte prodloužit o několikahodinovou fázi dušení. Pak ji ale nikdy nemůžete připravit dorůžova.

Z masa nemusíte odřezávat vnější tukovou blánu. Roštěnky na několika místech po okraji nasekněte, aby se na pánvi nekroutily, a rozklepejte je. Po jedné straně potřete plátky masa hořčicí a stejnou stranou je obtiskněte do hladké mouky. Ulpělou mouku nesetřepávejte, mělo by jí na mase zůstat celkem dost.

V pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje a poměrně zprudka, i když ne na plný příkon, maso osmahněte dozlatova. Nejprve ho vložte do oleje moučnou stranou, po třech až čtyřech minutách obraťte a pokračujte v opékání stejnou dobu i na druhé straně. Nesmí se spálit! Zatím si oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno.

Maso vyjměte z pánve a dejte zatím stranou.Do pánve přilijte zbývající olej a vhoďte pokrájenou cibuli. Krátce ji poduste doměkka, ale nenechte ji nijak zásadně změnit barvu. Zalijte vínem a nechte ho odpařit, dokud nebude pánev téměř suchá. Přilijte vývar a přiveďte k mírnému varu. Osolte a opepřete podle chuti.

Do tohoto základu omáčky vložte maso, opět pomoučněnou stranou dolů. Opečená mouka se začne uvolňovat a zahustí šťávu, což je rozhodně trik hodný pokrmu s Vídní v názvu. Lehce povařte 3 minuty, občas protřeste pánví. Roštěnky by měly zůstat uprostřed propečené jen dorůžova, pokud vám ale jistý stupeň nedodělanosti vadí, povařte je o pár minut déle. Servírujte na talíř maso přelité omáčkou a a posypané kroužky usmažené cibule. Můžeme podávat s pečeným bramborem.

                                               videnska-rostena.jpg

 

 

Pečené hovězí a vepřové maso

Budeme potřebovat:

2 stroužky česneku, najemno nasekané

3 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu (nebo 3 lžičky sušeného)

2 lžíce nasekané čerstvé šalvěje (nebo 2 lžičky sušené)

sůl a pepř podle chuti

1 kg nízkého roštěnce (nebo jiného hovězího masa vhodného na pečení), správně odleželého a v celku

1 kg vepřového ramínka v celku

1 velká cibule

1 lžíce másla či sádla + 2 lžíce hladké mouky na zahuštění vypečené šťávy

hovězí vývar podle potřeby

Troubu zahřejte na 165 °C. Smíchejte česnek, bylinky (sušené rozemněte), sůl a pepř. Směs vetřete rovnoměrně do obou kusů masa. Cibuli nakrájejte na kolečka a vyložte jí pekáč, na ni položte vedle sebe oba kusy masa (můžete přidat i celé palice česneku, potřebné do brambor) a pekáč přiklopte nebo zakryjte alobalem. Pečte zhruba 2,5 hodiny (hovězí by mělo být propečené, ale ne suché; o vepřovém to platí též).
Upečené maso vyjměte, uchovejte v teple, vypečenou šťávu odměřte, doplňte vývarem na půl litru, zahustěte zlatavou jíškou z tuku a hladké mouky a cca 10 minut povařte na plotně. Podávejte od každého masa plátek, spolu se šťávou z výpeku a šťouchanými červenými bramborami s pečeným česnekem.