Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty z pořadu O pečení a vaření s Majou Motti vysílaného na RadioChatujme.cz 17.11.2014

17. 11. 2014

Lososový pstruh na medu s koprem

 

1 lososový pstruh

2 lžíce citronové šťávy

100 g kopru

1 lžička medu

Půl citronu

Lžička hrubé soli

Pepř

 

Pstruha pokapeme citronovou šťávou a vnitřek ryby potřeme směsí z poloviny jemně krájeného kopru, soli, pepře a medu. Nákypovou formu vymažeme máslem, pstruha rovněž potřeme máslem a potřeme zbylou směsí kopru, soli, pepře a medu. Rybu pokryjeme alobalem a pečeme při 170°C asi 30 minut. Pak stáhneme svrchní kůži a servírujeme na teplém podnose. Jako přílohu podáváme vařené brambory sypané petrželkou.

 

Hovězí steaky s marinádou z černého piva

 

20 g medu

Majoránka, hrubě drcená

300 ml černého piva

Hrubě drcená sůl

75 g hořčice

Černý pepř

Různé hovězí steaky, filety, roštěná (hodí se i na vepřové maso)

 

Smícháme hořčici s medem a s černým pivem, přidáme majoránku, vložíme steaky a necháme v chladu 12 hodin marinovat – jednou obrátíme. Ze steaků otřeme marinadu a necháme je na grilu grilovat nejprve na silnějším ohni, pak na středním, z každé strany cca 3 – 5 minut podle toušťky. Hotové posypeme hrubě drcenou solí a pepřem.

 

Zálivka na salát s medem a hořčicí

 

1 lžíce olivového oleje

150 ml nízkotučného oleje

Šťáva z 1 pomeranče nebo citron

1 lžička červeného vína

1 lžička francouzské hořčice

1 lžička medu

Čerstvě mletý černý pepř

Sůl

 

V misce smícháme olej, šťávu, víno, hořčici a med. Dochutíme. Skladujeme v chladu a spotřebujeme během 2-3 dnů. Zálivka je vhodná ke všem salátům, zvláště zelným a k salátům z kořenové zeleniny.

 

Pumpernikl

 

170 g medu

Hladká mouka dle potřeby

1 vejce

1 lžička mleté skořice

1 lžička hřebíčku

Strouhaná pomerančová a citronová kůra (bio)

½ lžičky jedlé sody

1 lžička amonia

 

Med, koření, vejce, strouhanou kůru, sodu a ammonium zpracujeme na vále s moukou, které dáme tolik, aby vzniklo husté, ale vláčné těsto. Potom vyválíme plát a vykrajujeme různé tvary. Pečeme v mírné troubě, po vychladnutí potřeme bílkem. Zdobit můžeme jakkoliv.

 

Kávové rohlíčky

 

120 g ořechových jader nebo mandlí

1 lžička jemně mleté kávy

2 bílky

3 lžíce medu

Tuk na vymazání plechu

 

Do misky nasypeme jemně strouhaná jádra ořechů nebo mandlí a přidáme mletou kávu. Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého po lžičkách zašleháme tekutý med. Tuhý sníh přidáme k ostatním surovinám a promícháme. Na tukem dobře vymazaném plechu tvoříme lžičkou male hromádky nebo vyválíme silnější plát těsta, ze kterého vykrajujeme rohlíčky. Plech vložíme do mírně vyhřáté trouby a rohlíčky zvolna pečeme nebo sušíme. Místo kávové příchuti můžeme připravit rohlíčky skořicové nebo kakaové.

 

Medové ovocné trubičky


750 g hladké mouky
350 g tekutého medu
50 g cukru
2 vejce
skořice, anýz
4 hřebíčky
10 g amonia
kůra pomerančová

Ze všech přísad vypracovat na vále těsto, rozválet, vykrájet kolečka, na každé dát hromádku jemně nakrájené pomerančové kůry a kandovaného ovoce a zabalit do trubičky. Dát na vymazaný a moukou vysypaný plech, potřít rozšlehaným vejcem, ozdobit rozpůlenou mandlí a v horké troubě upéct dozlatova.

 

Medová limonáda podle Magdaleny Rettigové

 

Svaříme 10 l vody s 1kg medu, přidáme trochu kvasnic a necháme to státi v otevřené nádobě. Po 2 dnech to vlijeme do silných lahví. Při kvašení se vyvine kyselina uhličitá, a když pak láhev otevřeme, šumí limonáda jako šampaňské. Obsahuje malé množství alkoholu.

 

Medová slivovice

 

4 díly slivovice

1 díl dobrého medu

Med nahřejeme, aby trochu tekl. Do láhve odměříme 4 díly slivovice, dolijeme nahřátým medem, uzavřeme, láhev položíme a občas překulíme, aby se med postupně rozpustil. Užíváme spíš jako lék na zlepšení trávení a proti kašli.