Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty z pořadu O pečení a vaření s Majou Motti vysílaného na RadioChatujme.cz 2. 2. 2015

3. 2. 2015

masopust-krumlov.jpg

 

Šulánky

(Jde opravdu jen o způsob zpracování těsta, které se šoulá v dlaních do délky asi 6 – 8 cm, proto Šulánky)
1 kg vařených vychladlých brambor nastrouháme, 1 vejce, sůl, 30 dkg hrubé mouky, 30 dkg krupice, 1 prášek do pečiva. Dobře vypracujeme hustší těsto a ihned zpracováváme. Nenecháváme ho dlouho stat, stáním řídne. vyválíme silnější váleček, ten si nakrájíme na stejné kousky a ty potom v ruce vyšouláme (proto šulany) na přibližně stejné válečky. Vaříme v osolené vodě cca 5 minut. Jakmile vyplavou, vytáhneme je a omastíme. Sypeme nasucho opraženou houskou na pánvi, smíchanou s cukrem a vanilkou, nebo také mákem a cukrem.

 

                                               sulanky.jpg

 

Masopustní punč

3 sáčky nebo 3 lžičky čaje, kousek skořice vcelku, 4 hřebíčky, kůra a šťáva ze dvou citronů a dvou menších pomerančů, 1/2 l rumu, 20 dkg cukru

V 1 l vody povaříme skořici, hřebíček a nakonec přisypeme čaj, necháme krátce povařit. Kůru z citronů a pomerančů ostrouháme, vymačkáme šťávu a zasypeme cukrem. Necháme asi 20 minut uležet, cukr musí být úplně rozpuštěný. Tuto šťávu nalijeme přecezenou do horkého čaje a přidáme rum. Podle chuti můžeme přisladit. Podáváme horký a lze přidat celé kolečko citronu.

 

Starodávný medový likér

1/4 kg medu, 1/2 l vody vaříme, přidáme trochu skořice. Po vychladnutí přidáme rumovou tresť a 1/4 l lihu nebo slivovice a dolijeme převařenou vodou tak, abychom získali 1 l medoviny.plátky citronu.

 

Zabíjačkové ptáčky

Vepřové maso nakrájíme na plátky, poklepeme, posolíme, přidáme pepř, mletou papriku, kmín. Nakrájíme cibuli a česnek na kolečka, klademe na okořeněné maso, přidáme nakrájený sterilovaný okurek a na prožky nakrájený kabanos. Ptáčky zavineme a zabalíme do vepřové blány. Ta se dá i dnes koupit u řezníka, ale lze ptáčky omotat jen potravinářským motouzkem. Ptáčky klademe těsně vedle sebe na plech a ještě jednou posolíme a pokmínujeme. Upečeme a podáváme se zelím a chlupatými knedlíky.



Hovězí guláš

Kolik masa tolik cibule. Nakrájíme cibuli na kostičky, posolíme a dáme usmažit dorůžova, přidáme mletou papriku a rychle zamícháme. Do tohotu základu vložíme hovězí maso nakrájené na kostičky, osolíme, opepříme a za stálého míchání dusíme až pustí šťávu. Potom podlijeme vývarem a necháme dusit do měkka. Připravíme si zátřepku vodu s hladkou moukou (konzistence asi jako na palačinkové těsto). Až je maso měkké, zatřepeme a necháme povařit tak, aby guláš nebyl ani hustý ani řídký. Nakonec přidáme rozmačkaný česnek, majoránku, pepř a odstavíme.

A ještě bych ráda přidala jeden recept, který v období Masopustu se vaříval docela často. A nejenom proto, že uzené maso bývalo k každé domácnosti běžné díky domácím zabíjačkám. Je to Trnková omáčka (česky povidlová), která se vařila z domácích povidel, která se nabírala z kameninového hrnce.

 

Trnková omáčka

V horké vodě rozvaříme povidla, zatřepeme moukou a ochutíme. Podáváme s knedlíkem a uzeným masem.



Fašankové koblihy

1/2 kg hladké mouky
1/4 l mléka
5 lžic cukru
50 g kvasnic
2 uvařené brambory

Z teplého mléka uděláme kvásek, pak přidáme 5 žloutků, štamprli rumu nebo slivovice a dvě uvařené brambory jemně nastrouhané. Vypracujeme hodně vláčné těsto, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout. Pak vyhazujeme lžičkou malé bochánky a necháme zase trochu nakynout. Pak prsty uděláme uprostřed důlek a vhazujeme do rozpáleného oleje. Hotové pocukrujeme, do důlku dáme marmeládu nebo šlehané vílky s cukrem.

 

kobl.jpg

koblihy.jpg

 

Koblihy s jablkama

1/2 kg hladké mouky
1/4 l mléka
50 g kvasnic
trochu cukru
Uděláme kvásek, pak přidáme 2 žloutky, špetku soli a vypracujeme hladké těsto. nesmí být ani husté ani řídké, podle toho přidáváme mouku. Až je těsto vykynuté, přidáme na drobné kostečky pokrájená jablka a znovu přemísíme. Lžičkou namočenou ve vodě tvarujeme šišky a vhazujeme do rozpáleného tuku a smažíme. Odkládáme na plech a po vychladnutí balíme v mletém cukru s vanilkou.



Mlatové vdolky - kutuláke

Uděláme kvásek s 1/2 l mléka, 15 dkg cukru, 10 g kvasnic, přidáme 1 vejce, 3 žloutky, trochu soli, 12 dkg tuku, 1 dcl oleje, 1/2 kg polohrubé mouky, 1/2 kg hladké mouky. Dobře vymísímevláčné těsto až se v něm dělají puchýře a necháme nakynout. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící bochánky , roztáhneme je a dáme na ně tvarohovou náplň. Tvaroh dobře zabalíme a dáme na vymaštěný plech. Těsto rukou opatrně roztahujeme do stran. Nahoru dáme nastrohaná jablka se skořicí nebo trnky a posypeme posýpkou. Po upečení okraje pomastíme.

 

                                            mlatove-vdolky.jpg
 

 

Báleše

1 kg mouky
10 dkg kvasnic
mléko podle potřeby
sůl
vejce


Vymísíme řidší těsto a necháme kynout. Pak vyhazujeme pomoučenou lžící malé bochánky na vál a necháme zase chvíli vykynout. Rukama je trochu roztáhneme popř. rozválíme válečkem a pečeme pomalu na plotně na kamnech, nebo na elektrickém či plynovém kolečku. Upečené omastíme sádlem nebo máslem, potřeme povidly a sypeme mákem.

 

                                      balese.jpg

 

Boží milosti

1 pohárek žloutků, neplný pohárek šlehačky. V troše smetany rozmícháme kousek kvasnic asi jako fazolka s trochou cukru a trochou štávy z citronu. Přidáme hladkou mouku a pořádně vypracujeme těsto ne příliš husté. Potom vyválíme podobně jako nudlové těsto a vykrajujeme různé tvary. Mezitím dáme rozpustit olej ( ne tuk) a rychle smažíme. Hotové pocukrujeme.

 

                                                bozi-milosti.jpg