Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty z pořadu O pečení a vaření s Majou Motti vysílaného na RadioChatujme.cz 5. 1. 2015

5. 1. 2015

 

 

Tatarák z lososa

 

Budeme potřebovat:

 

300 g chlazeného lososa

šťáva z 1 citronu + plátky

2 lžíce olivového oleje

sůl

mletý černý pepř

1 šalotka

100 g baby špenátu (místo špenátu můžeme použít rukolu, pažitku, bazalku)

2 lžíce kaparů

12 plátků nasucho opečeného bílého chleba (nebo knäckebrot)

 

Lososa očistíme, omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Pak jej nakrájíme na malinkaté kostičky, které zakápneme citronovou šťávou a olejem. Dochutíme solí, pepřem a uložíme v chladu asi na 15 minut odležet.

Šalotku oloupeme a nakrájíme na malé kousíčky. Špenátové listy omyjeme a necháme okapat. Odleželého lososa promícháme s kapari, šalotkou a podle chute dochutíme solí a pepřem. Nakonec do tataráku vmícháme okapané listy baby špenátu. Hotový tatarák pak podáváme na bílém opečeném chlebu.

                                                  tatarak-z-lososa-.jpg

 

 

Vepřové závitky na červeném víně

 

Budeme potřebovat:

 

4 plátky vepřové kotlety

120 g uzeného masa

1vařené vejce

1sladkokyselou okurku

2 dcl vývaru

1,5 dcl červeného vína

sůl, pepř

olej

 

Kotlety naklepeme z obou stranosolíme a opepříme. Do středu každé kotlety položíme ¼ vařeného vajíčka, 30g uzeného masa, ¼ sladkokyselé okurky a zabalíme. Zpevníme silikonovým motouzem nebo párátkem. V kastrolu rozehřejeme tuk a kotlety zprudka opečeme ze všech stran. Podlijeme vývarem, přiklopíme poklicí a dáme do předehřáté trouby (cca 30 minut při 220 °C). Poté podlijeme červeným vínem a necháme na středním plameni zredukovat šťávu. Dochutíme a podáváme s bramborovou kaší či šťouchanými brambory.

                                     zavitky.jpg

 

 

Jablka v županu

 

Budeme potřebovat: 

 

175 g chladného másla

200 g mouky

100 g cukru

1 vejce

Sůl

4 nakyslá jablka

2 lžíce rozinek

2 lžíce citronové šťávy

2 lžíce strouhanky

½ lžičky mleté skořice

2 lžíce rumu

 

Postup

 

Na těsto nakrájíme 125 g másla na kostičky a uhněteme spolu s moukou, 50 g cukru, vejcem, špetkou soli a případně troškou vody. Těsto zabalíme do folie a uložíme asi na hodinu do lednice.

Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzdušnou na 160°C). Jablka oloupeme, jádřince vypíchneme. Ovoce pokapeme citronovou šťávou. Těsto prohněteme a vyválíme na plát silný asi 3 mm. Z těsta vyřízneme 4 čtverce, doprostřed každého umístíme jablko, naplníme je rozinkami a těsto uzavřeme. Okraje založíme a švy dobře stlačíme. Jablka v županu poloříme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě asi 25-30 minut.

Zbylé máslo rozpustíme, strouhanku na něm lehce opražíme a smícháme se skořicí, 50 g cukru s rumem. Jablka vyjmeme z trouby a polijeme máslem se strouhankou a skořicí.

 

 

Palačinky s pikantní náplní

 

Budeme potřebovat:

 

Pro 2 osoby

Těsto:

250 ml mléka

2 vejce

1 vanilkový cukr

Špetku soli

140 g hladké mouky

Olej

 

Náplň:

300 g třešní

100 ml třešňového sirupu nebo kompotové šťávy

50 ml slivovice

 

Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme sůl, vanilkový cukr, mouku a vypracujeme hladké těsto, které necháme chvilku vychladnout. Poté upečeme na oleji slabé palačinky. Třešně vypeckujeme a chvilku povaříme v sirupu se slivovicí. Ovocem pak naplníme palačinky a pocukrujeme, nebo můžeme náplň dát nahoru na palačinky.

 

Další alternativou je palačinkový dort, kdy si uděláme palačinky, skládáme je do dortové formy a mezi ně dáváme tvarohovou nádivku s kompotovanými broskvemi střídavě s pudinkem, nahoře ozdobíme šlehačkou a necháme vychladit. Krájíme jako dort.

palacinky-pikant.jpg palacinky-dort.jpg

 

Tvarohové knedlíky


Budeme potřebovat:


1/2 kg tvarohu (V ALOBALU)

4 lžíce hrubé mouky

2 lžíce mletého cukru

špetka soli

1 vejce

4 lžíce dětské krupičky

Výše uvedené suroviny zpracujeme v těsto. Uděláme knedlíčky, které plníme nejlépe čerstvým ovocem a vkládáme do vařící vody. Jen zlehýnka promícháme (spíš jen s nimi pohneme, aby nezůstaly po vložení do vody přilepené ke dnu) a vaříme 5-7 minut. Na talíři posypeme strouhaným tvarohem či perníkem, pocukrujeme, polijeme nebo pokapeme rozpuštěným máslem.