Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty z pořadu O pečení a vaření s Majou Motti vysílaného na RadioChatujme.cz 8. 12. 2014

8. 12. 2014

 

Čokoláda na stromeček

 

250 g ztuženého tuku

300 g moučkového cukru

½ balíčku vanilkového cukru

60 g kakaa

50 g hladké mouky

70 g mletých opražených oříšků

 

Ztužený tuk rozpustíme, přidáme moučkový a vanilkový cukr, kakao, mouku a všechno dohromady chvíli na sporáku mícháme. Potom odstavíme, a když začne hmota trochu chladnout, přimícháme pražené mleté oříšky. Přpravenou hmotou naplníme malé plechové formičky, které vypláchneme napřed studenou vodou, a necháme v chladu ztuhnout. Ztuhlou čokoládu z formiček vyjmeme pomocí špendlíku. Čokoládové cukroví můžeme zabalit do barevného staniolu.

 

cokolada-na-stromecek.jpg cokolada-na-stromecek-ii.jpg

cokolada.jpg cokolada-na-stromecek-iii.jpg

 

Masarykovo cukroví
 
recept se sešitu babičky:  17 dkg lískových oříšků trochu opražíme na plechu, potom promneme, tím se zbaví slupek a pak necháme namočené v horké vodě - asi 30 minut. Poté dáme oschnout a nahrubo nasekáme. Mezitím si připravíme těsto: smícháme 30 dkg hladké mouky, 20 dkg másla nebo jiného tuku, 10 dkg cukru moučky a 1 žloutek. Do hotového těsta přidáme oschlé oříšky, dobře rukama prohněteme a utvoříme válečky o průměru asi 5 cm. Dáme do lednice, nejlépe přes noc a pak válečky nakrájíme na plátky o síle asi půl centimetru. Poklademe na pečicí papír a dáme do trouby. Pečeme do růžova a ještě horké obalíme v moučkovém cukru.

 

Sádlové cukroví

Budeme potřebovat:


15 dkg kvalitního sádla od řezníka /ze sádla ze supermarketu se cukroví rozteklo/, 15 dkg hladké mouky, 15 dkg cukru, 5 dkg kakaa, ½ lžičky skořice

Postup:
Z vypracovaného a ztuhlého těsta děláme malé kuličky / pečením trochu nabydou/, do kterých uděláme důlky koncem vařečky. Pečeme při 160 stupních asi 10 minut na horký vzduch -troubu nepředehříváme. Studené plníme pikantní marmeládou nebo čokoládou.

 

Ischelské dortíčky

budeme potřebovat: 210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g moučkového cukru, 40 g mletých neoloupaných mandlí, 140 g másla, citronová kůra, vanilka, na špičku nože skořice
Nádivka: 100 g cukru, 1 lžička rumu, 20 g rybízové marmelády, 150 g opražených rozmixovaných lískových ořechů
 

Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce uležet do druhého dne. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme tvary, které přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 8 minut. Necháme vychladnout, polovinu tvarů potřeme marmeládou a druhou ořechovou nádivkou a opatrně spojíme k sobě, necháme ztuhnout a namáčíme vrchní stranou do rozehřáté čokoládové polevy. Ozdobíme půlkami ořechů nebo mandlí. Necháme zaschnout.

 

svatba-2.jpg

 

Ořechové rohlíčky z formiček

100 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 125 g mletých vlašských ořechů, 1 lžička prášku do pečiva, 125 g másla

Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta odkrajujeme kousky a prsty je vtlačujeme do formiček rohlíčků tak, aby nebyly moc plné, těsto se při pečení vyfoukne. Formičky vložíme do trouby předem vyhřáté na 140° a pečeme asi 20 minut. Ještě horké vyklepneme z formiček. Necháme vychladnout, konce rohlíčků namáčíme do čokoládové polevy.

 

Starý recept na pracny

 

Budeme potřebovat:

350 g polohrubé mouky

250g moučkového cukru

50 g kaka, 260 g másla

120 g mletých vlašských ořechů

na špičku nože hřebíčku a skořice.

 

Měkké máslo rozmíchejte s cukrem a postupně přidávejte mouku, mleté ořechy a kakao. Těsto pečlivě zpracujte a nechte nejlépe do druhého dne odležet v lednici. Pak těstem plňte formičky na pracny. Pečeme při mírné teplotě cca 15 – 20 minut. Po upečení je obalujte v moučkovém cukru.

 

pracny.jpg

 

Podvodnice

25dkg hladké mouky,5 dkg strouhaných ořechů,25 dkg tuku (hera nebo stela) ,2 dkg droždí,3polévkové lžíce mléka. Žádný cukr.

Zpracujeme těsto na vále a dáme aspoň na 1 hodinu do mísy se studenou vodou.
Pak vyválíme placku a vykrajujeme různé tvary. Upečeme a obalujeme v cukru s vanilkou.

                                    20141219_114707.jpg

 

Psí sušenky (mazlíčkům k vánocům)

 

Budeme potřebovat:

½ hrnku teplého kuřecího vývaru

1 lžíce sušeného polotučného mléka (sušená smetana do kávy)

1 lžíce olivového oleje

necelé ½ lžičky soli

1 rozšlehané vejce

1 hrnek hladké mouky

¾ hrnku celozrnné mouky

½ lžičky sušeného droždí

Všechny suroviny dáme v tomto pořadí do domácí pekárny, nastavíme na program „Těsto“ a necháme pekárnu vykonat svou práci. Pokud nemáte doma pekárnu, pak těsto vymícháme klasickým způsobem a dame pod utěrku nakynout.  Když těsto nakyne,pomoučíme vál a těsto ještě krátce propracujeme. Vyválíme tenkou placku asi 1 cm a vykrajujeme oblíbené tvary vašeho psa, třeba kost.  Na plech vyložený pečicím papírem klademe vykrojené psí dobroty a vkládáme do trouby rozpálené na 200 °C a pečeme 10 minut. Poté teplotu snížíme na 150 °C a ještě dalších 10 minut dopékáme. Sušenky můžete zkusit sami vylepšit podle chutí svého psa.