Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrácený koláč

Suroviny na velký plech

 

500 - 700 g jablek

2 skořicové cukry

dětské piškoty

10 vajec

10 vrchovatých pol. lžic polohrubé mouky

10 zarovnaných pol. lžic cukru krupice

2 pol. lžíce kakaa

1 čajová lžíce prášku do pečiva

2 pol. lžíce rumu


Postup

Na plech položím pečící papír a na něj nadrobím piškoty tak, aby byl pečící papír dobře zakryt, cca 0,5 cm. Na rozdrobené piškoty nakrájím jablka, které jsem předtím zbavila jadřinců, na tenké plátky a zasypu je skořicovým cukrem. Jablka při pečení budou naspodu a nepustí šťávu do piškotového těsta.

Z 5ti bílků ušlehám pevný sníh se 2 pol. lžícemi cukru. 5 žloutků a 3 lžíce cukru pořádně vyšlehám, nakonec přidám 2 lžíce rumu. Do vyšlehaných žloutků vmíchám 5 lžic mouky a 2 lžíce kakaa, lehce vmíchám sníh a rozetřu na jablka.

Z dalších 5ti bílků ušlehám sníh se 2 pol. lžícemi cukru. 5 žloutků a 3 lžíce cukru pořádně vyšlehám. Vmíchám do nich 5 pol. lžic mouky s čajovou lžičkou prášku do pečiva a pak lehce vmíchám sníh. Rozetřu na první vrstvu. Dám péct do trouby vyhřáté na 180°C cca 10 minut, poté snížím teplotu na 150°C a peču dalších cca 40 minut. Jestli je už koláč upečený stačí zkusit špejlí.

Upečený koláč vyndám z trouby, opatrně nožem uvolním okraje koláče od plechu, přikryji plech peřícím papírem nebo tácem a převrátím. Jablka jsou nahoře.

Na menší plech stačí poloviční dávka

 

piskot1.jpgpiskot.jpg