Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trnkové vdolek (z Hané)

12. 7. 2016

Suroviny

700 g hladké mouky

38 g droždí

400 ml vlažného mléka

40 g másla

40 g vepřového sádla

špetka soli

2 PL mletého cukru

Tvarohová náplň:

tvaroh ve staniolu

2 žloutky

1/2 vanilkového pudinku

trochu sultánek

švestková povidla

Na posypání:

lžíce másla, 2 lžíce hrubé mouky a 1 lžíce mletého cukru

Na pomazání:

rozpuštěné máslo s trochou rumu a cukru

Postup

V kastrůlku si rozpustíme máslo a sádlo a odstavíme. Do hrnečku rozdrobíme droždí s lžičkou cukru, zalejeme mlékem tak, aby kvasnice byly ponořené, a dáme na teplé místo vykynout.

Prosátou mouku smícháme s prosátým cukrem a špetkou soli a promícháme. přilijeme rozpuštěné máslo a sádlo, vlažné mléko (není třeba všechno najednou, je lepší nechat si 1/3 mléka a domíchávat). Těsto by nemělo být ani hutné, ani řídké.

Do kastrolku si nalijeme horkou vodu (stačí z kohoutku) a na něj postavíme mísu s těstem, které krásně nakyne během cca 40 minut. Těsto jemně poprášíme moukou a mísu zakryjeme čistou plátěnou utěrkou.

Po nakynutí si těsto dáme na vál a nachystáme si přibližně stejné kousky těsta na jednotlivé vdolky. Každý kousek ještě přikryjeme na vále dlaní a mírným krouživým pohybem prohněteme tak, aby z něj unikly velké vzduchové bubliny.

Pak každý kousek naplníme 1 vrchovatou ČL tvarohu (všechny suroviny na tvarohovou náplň smícháme) a pečlivě uzavřeme. Spodní část hrníčku si pomoučíme, přiložíme dno na vdolek a jemně zatlačíme. Do vzniklého důlku dáme trochu švestkových povidel a zasypeme posýpkou (máslo, mouku a cukr promneme v prstech, dokud nám nevznikne jemná posýpka).

Vdolky si skládáme na olejem vytřený plech, necháme cca 15 - 20 minut odpočinout a poté upečeme v troubě předehřáté na 175°C a pečeme cca 25 minut. Po vyjmutí z trouby potřeme okraje vdolků máslem s rumem a cukrem.

Po vychladnutí je na plechu přikryjeme plátěnou utěrkou a pod ní vdolky vydrží vláčné i 3 dny (ale to málokdy, protože se po nich jen zapráší).

Trnkové vdolek - babička říkávala povidlům trnky. Žila na Moravě, proto "Trnkové vdolek". Vdolky jsou podle jejího receptu a jsou úžasné a nadýchané. Jako děti jsme se o ně klidně i porvaly. Do každé ruky a vdolek - a už nás nebylo. A ani vdolků :-)

                      20160711_142204.jpg

20160711_135538.jpg