Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánočka - bez másla a vajec

15. 10. 2016

Suroviny

 

260 ml mléka

1/2 vanilkového lusku

50 g cukr krupice

50 ml rostlinného oleje

20 g čerstvého droždí

500 g prosáté hladké mouky

1/2 kávové lžičky soli

hrst rozinek namočených v rumu

hrst mandlových plátků

kávová lžička nastrouhané citronové kůry

trošku muškátového oříšku

 

Postup přípravy receptu

 

Kvasnice smícháme se lžičkou cukru, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Ve zbytku vlažného mléka rozmícháme semínka z 1/2 vanilkového lusku. V míse smícháme sypké suroviny: mouku sůl, cukr, mandlové lupínky citronovou kůru, muškátový oříšek, rozinky, přidáme mléko s kváskem a dobře vymícháme těsto a dáme na 45 minut až 1 hodinu kynout.

Může se použít i domácí pekárna a dát si těsto vykynout do ní.

Vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů (ze 4 budeme plést spodní část, ze 3 střední a ze dvou vrch vánočky). Každý díl propracujeme tak, aby se z těsta dostal přebytečný vzduch, který by nám pak v troubě udělal neplechu. Pak ušouláme z každého dílku válečky (stejně dlouhé) a z nich budeme plést patra. Poté poskládáme na sebe. V případě obav můžete zapíchat do vánočky špejle aby se nerozjela. Hotovou vánočku můžete nechat na olejem potřeném plechu ještě půlhodinku kynout a teprve potom dát do předehřáté trouby na 180°C asi na 35 minut péct.

 

Já jsem před pečením vánočku sice potřela vejcem a posypala plátky mandlí, ale kdo vajíčka nemůže, stačí vánočku potřít jen vlažným mlékem namísto vajíčka.

 

Poznámka

 

I když někdo nemůže máslo neznamená to, že by si na vánoce nemohl dát vánočku. Nebo mazanec. Tvar si můžete zvolit sami.

 

                 20161014_203555.jpg