Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zázvorové pivo

31. 10. 2014

 (3 dny nechat kvasit)

250 g pískového cukru

2 citrony

1 – 2 lžičky sušeného zázvoru

Několik plátků čerstvého zázvoru

Kvásek

½ lžičky cukru

¼ lžičky sušeného droždí

V hrníčku rozmíchám 2 lžíce teplé vody, cukr a droždí a za občasného promíchání rozpustím droždí. Pak postavém hrníček na teplé místo a počkám, až začne droždí kvasit.

Do misky nastrouhám najemno kůru z 1 citronu, přidám cukr a sušený zázvor, přiliji 2,5 dcl vařící vody a nechám 10 minut odstát. Přileji trochu studené vody, scedím a naliji do plastové láhve. Doliji studenou vodou tak, aby tekutina měla teplotu lidského těla, přidám kvásek a doliji vlažnou vodou tak, aby hladina byla asi 5 cm pod uzávěrem. Láhev pevně uzavřu a nechám asi 3 dny stát při pokojové teplotě. Chodím ji několikrát denně kontrolovat a pokud je hodně tvrdá, tak opatrně povolím víčko, aby mohly uniknout nashromážděné plyny.

Po třech dnech dám pivo důkladně vychladit, pak láhev velice opatrně otevřu, pivo rozliji do skleniček, ozdobím je plátky čerstvého zázvoru a šťávou i kůrou druhého citron a podávám.

 

 

Můžete připravit i nealkoholickou verzi tohoto piva. Svařit mletý nebo sušený zázvor s vodou, cukrem a citronovou šťávou a nechat dobře vychladit. Ale to je spíš letní verze nealkoholického piva, podává se z ledem.