Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty z pořadu O pečení a vaření s Majou Motti vysílaného na RadioChatujme.cz 10.11.2014

13. 11. 2014

 

Domácí koňak - Baileys

1 bal. mandlový pudink

0,5 l plnotučné mléko

2 plechovky karamelového salka

3 polévkové lžíce cukru

0,5 l whisky, nejlépe irské

 

Uvařím pudink  podle návodu na sáčku a nechám vychladnout. Kastrol zakryji potravinářskou folií tak, aby se neudělal škraloup. Otevřu plechovky karamelového salka  a obsah vložím do mixeru (dá se lehce zpracovat i ponorným mixerem), přidám uvařený a vychladlý pudink a začnu šlehat do hladka, přilévám whisky a ochutnávám. Potom už jen přelít do lahví a nechat uležet alespoň 14 dnů v temnu a chladu. Pokud se Vám podaří Baileys ukrýt před ostatními déle, pak je jenom lepší a lepší. Podávám vychlazené s kostkou ledu.

Domácí Baileys nedělám z rumu, není tak jemný a hebký.

 

Vaječný likér

10 žloutků

1 salko

1 l plnotučného mléka

1 kelímek šlehačky (31 – 40 %)

½ vanilkového lusku

250 - 300 ml rumu (podle chuti)

Kdo má raději hodně sladký likér, přidá si asi 5 PL cukru. Ale i bez cukru je tak akorát.

 

Žloutky přecedím (nejlépe přes punčochu) a pořádně vyšlehám se salkem. Postupně přilévám mléko a šlehačku, přidám semínka z vanilkového lusku. Poté přeliji do kastrolu se silným dnem a za stálého míchání zahřeji na 70 °C a 10 minut při této teplotě míchám (nedoporučuji teplotu překročit, žloutky by se uvařily). Potom sundám z plotny a za občasného míchání nechám vychladit. Do vychlazeného vmíchám rum, znovu přecedím a přeliji do sklenic. Nechám v chladu 14 dnů odpočinout.Je i vynikajícím dárkem pro blízké.

 

Vaječný likér s medem

200 g medu

300 ml smetany

8 žloutků

2 celá vejce

40 g cukru s vanilkou (popř. 2 vanilkové cukry)

Tuzemský rum

Vše kromě rumu dáme do mísy, kterou za intenzívního míchání zahříváme va vařící vodní lázni. Když směs zhoustně, scedíme ji a do vychladlého krému vmícháme stejné objemové množství rumu (doporučuji rum přidávat podle chuti).

 

Kávový likér

150 g zrnková káva
1000 ml voda
1 ks vanilkový lusk
500 ml čistý líh
700 g cukr krupice

Kávu nahrubo umelu, vsypu do lihu, přidám celý vanilkový lusk a dobře uzavřu. Za občasného protřepání nechám 2 měsíce uležet.


Po 2 měsících si připravím cukrový rozvar (svařím cukr s vodou na „očko“) a dám jej vychladit. Líh přefiltruji a smíchám s cukrovým rozvarem. Důkladně promíchám a podle potřeby ještě jednou přefiltruji.


Kávový likér přeliji do lahví a dobře uzavřu. Než ochutnám, nechám ještě alespoň 2 - 3 dny odležet, aby se chutě dobře spojily.

 

Recept na rakvičky (velmi starý recept)

250 g moučkový cukr

5 ks žloutků

5 cm pomleté nebo tlučené vanilkový lusk (dnes dostaneme čerstvou vanilku, stačí dřeň)

4 kapky citronové šťávy

40g kakaového másla

1 šlehačka našlehaná, mírně slazená

 

Žloutky, prosátý cukr, tlučenou prosátou vanilku a citronovou šťávu třeme ½ hodiny do světle žluta (dnes máme el. Šlehače, můžeme našlehat el. Šlehačem, ale doporučuji na střední rychlost). Pak nejlépe hladké formičky vymažeme rozpuštěným kakaovým máslem, těstem je naplníme do dvou třetin a pečeme/sušíme ve velmi mérné troubě dorůžova.

 

Zchladlé vandličky vyndáme z formiček, na vrchní straně uděláme opatrně otvor, a tím vandličky plníme našlehanou smetanou pomocí cukrářského kornoutu s malou hladkou násadou.

Přiznám se, že já si rakvičky pamatuji už jenom se šlehačkou nastříkanou nahoře, ale rozhodně dobré budou oboje!!!

 

Babiččin vánoční grog (6 porcí)

700 ml červeného dobrého vína

250 ml rumu + rum k naložení rozinek

500 ml vody

150 g cukru krupice

3 hřebíčky

2 celé skořice

1 neošetřený pomeranč a citron

100 g rozinek (pořádně proprané je naložíme den předem do rumu)

100 g madlových plátků

 

Dám do kastrolu vařit vodu s cukrem, hřebíčkem a skořicí, přidám nakrájený pomeranč s citronem, nechám 5 minut povařit a vypnu.  Naliji víno a rum a nechám vychladnout. Potom z něj zcedím koření a citron s pomerančem. Před podáváním dám do sklenice rozinky a mandle, zaliji grogem a dám ohřát (nevařit!). Je vynikající, voňavý a zahřeje. Ale opatrně – je to přece jen alkohol. Můžete si ho udělat i z dvojité dávky a dát vychlazený do lednice. Potom si jen nalít do skleničky a ohřát si ho.

 

Zázvorové pivo

250 g pískového cukru

2 citrony

1 – 2 lžičky sušeného zázvoru

Několik plátků čerstvého zázvoru

Kvásek

½ lžičky cukru

¼ lžičky sušeného droždí

Plastovou láhev

 

V hrníčku rozmíchám 2 lžíce teplé vody, cukr a droždí a za občasného promíchání rozpustím droždí. Pak postavém hrníček na teplé místo a počkám, až začne droždí kvasit.

Do misky nastrouhám najemno kůru z 1 citronu, přidám cukr a sušený zázvor, přiliji 2,5 dcl vařící vody a nechám 10 minut odstát. Přileji trochu studené vody, scedím a naliji do plastové láhve. Doliji studenou vodou tak, aby tekutina měla teplotu lidského těla, přidám kvásek a doliji vlažnou vodou tak, aby hladina byla asi 5 cm pod uzávěrem. Láhev pevně uzavřu a nechám asi 3 dny stát při pokojové teplotě. Chodím ji několikrát denně kontrolovat a pokud je hodně tvrdá, tak opatrně povolím víčko, aby mohly uniknout nashromážděné plyny.

Po třech dnech dám pivo důkladně vychladit, pak láhev velice opatrně otevřu, pivo rozliji do skleniček, ozdobím je plátky čerstvého zázvoru a šťávou i kůrou druhého citron a podávám.

 

Můžete připravit i nealkoholickou verzi tohoto piva. Svařit mletý nebo sušený zázvor s vodou, cukrem a citronovou šťávou a nechat dobře vychladit. Ale to je spíš letní verze nealkoholického piva, podává se z ledem.