Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty z pořadu O pečení a vaření s Majou Motti vysílaného na RadioChatujme.cz 15. 12. 2014

17. 12. 2014

DIA Ořechové brambůrky

Počet: asi 6 - 8 ks 10 g ztuženého tuku

10 g sušeného mléka 5 g škrobu bramborového 10 g kakaa 2 rozdrcené pecičky dia sladidla 10 g mletých ořechů ½ bílku z jednoho vejce 1 pecička sladidla 1 lžíce kakaa na obalení

Tuk rozpustíme, ale nevaříme, vmícháme sušené mléko, škrob, kakao a sladidlo. Směs necháme v lednici zatuhnout. Z částečně ztuhlé směsi tvoříme malé cca 1/2 cm velké kuličky.

Mleté ořechy smícháme s bílkem a sladidlem. Tvoříme kuličku o velikosti 2 cm v průměru, uděláme v nich důlek a zabalíme do ní čokoládovou kuličku. Pak lehce obalíme v kakau. Skladujeme v chladničce.

cok.-koule.jpg

 

DIA Kokosové rafaelky

Počet: asi 10 - 12 ks Hodnoty na 100 g: energie 2219 kJ, sacharidy 40,8 g, bílkoviny 9,6 g, tuk 35,4 g

40 g rozdrcených dortových nesladkých oplatek 40 g másla 20 g sušeného mléka 1 lžička rumu 2 pecičky sladidla 20 g kokosu

Změklé máslo vyšleháme se sušeným mlékem rozdrceným sladidlem a lžičkou rumu. Do vyšlehané směsi pak lehce vmícháme rozdrcené oplatky a modelujeme cca 2 cm velké kuličky, které obalíme v kokosu.

vosi-hnizda-a-raffaello.jpg

 

DIA Ořechové spirálky

Počet: asi 30 ks

40 g rostlinného tuku hery 80 g tvarohu 120 g polohrubé mouky špetka soli 80 g ořechů 1 vejce 3 pecičky sladidla

Z tuku, tvarohu, mouky a soli vypracujeme těsto a uložíme na chvíli do lednice. Mezitím vyšleháme náplň z ořechů, vejce a sladidla. Rozválíme tvarohové těsto na placku cca 3 - 4 mm vysokou do tvaru obdélníku. Potřeme je připravenou náplní z ořechů a stočíme jako roládu. Krájíme ostrým nožem cca 5 mm vysoká kolečka, pokládáme na vymaštěný plech a pečeme v horkovzdušné trouby na 170°C cca 8 minut do zrůžovění.

 

DIA Medové trubičky

300 g hladké mouky 200 g fruktózy 1/2 kávové lžičky sody 1 vejce + 1 žloutek 70 g medu

Krém: 250 ml vody 30 g ovesného mléka 1 vanilkový pudink 1 vanilkový lusk 30 g Vitar Sweetu (červeného) 50 g másla

Postup:

Promícháme mouku s fruktózu a sodou. Přidáme med, vejce a žloutek. Vypracujeme těsto a to pak vyválíme. Vykrajujeme čtverečky, kterými obalíme trubičky. Pečeme v troubě na 180°C cca 9 minut a poté je z nich sundáme, i když jsou hned teplé. Dále připravíme krém - ve 150 ml vody rozmícháme ovesné mléko, přidáme zrníčka z lusku a necháme vařit. Poté přidáme pudink se sladidlem rozmíchaný ve vodě do vroucí vody. Chvíli necháme vařit. Po vychladnutí rozmixujeme pudink s máslem. Trubičky plníme krémem. Cukroví připravujeme týden předem.

 

Recepty pro celiatiky

Čokoládovo-ořechové hvězdičky

Typ diety: alergie na mléko, intolerance laktózy, alergie na obilniny, celiakie, alergie na sóju, GFCG dieta

Na Čokoládovo-ořechové hvězdičky budeme potřebovat:

1 vejce, 1 žloutek, 125g cukr moučka, 1bal. cukr vanilka, špetka soli, 1vrch. lžička inst. kávy, 60g čokoláda na vaření, 225g mleté lískové ořechy, na špičku nože kypřícího prášku.

Poleva:50g cukr moučka, 1bílek, popř. 2-3 kapky vody

Postup:

Vejce, žloutek, cukry, sůl, kávu – všechno vyšleháme. Čokoládu ve vodní lázni rozpustíme a vlažnou přidáme do vaječné hmoty spolu s ořechy, které promícháme s kypřícím práškem. Zpracujeme těsto, které necháme 4hodiny odležet v chladu. Poleva: Z bílku ušleháme tuhý sníh a postupně přidáme moučk. cukr. Hmota musí být roztíratelná. Vychladlé těsto podsypáváme moučkovým cukrem a vyválíme na asi 1/2cm. Vykrajujeme hvězdičky, které potřeme silnou vrstvou polevy, kterou necháme vsáknout do těsta asi 10min. Dáme péct do předehřáté trouby na 140°C.

 

Hrnečkové kokosky ze tří surovin

Typ diety: alergie na mléko, intolerance laktózy, alergie na obilniny, celiakie, alergie na sóju, GFCG dieta

Budeme potřebovat:

2 vaječné bílky, 1 hrnek cukru (moučka), 1 hrnek mletého kokosu (kokosové moučky).

Postup:

Vyšleháme z bílků sníh, poté přidáme polovinu cukru, opět vyšleháme a poté přidáme zbývající cukr. Nakonec vmícháme hrnek kokosu, který nám hmotu zahustí (hodně hustá hmota). Pokud je hmota řídká, máte špatně vyšlehaný bílek a kokosky se roztečou po plechu a nejsou dobré. Hustou hmotu dáváme na papír na plech polévkovou lžící a pečeme v troubě do 160 stupňů to té doby, než kokosky získají jemně růžovou barvičku. Kokosky jsou po upečení měkké, poté ztvrdnou a je třeba je nechat odležet (alespoň týden).

 

Jemné máslové cukroví

Typ diety: alergie na obilniny, celiakie, alergie na sóju, alergie na ořechy, alergie na ovoce a zeleninu

Budeme potřebovat:

250g měkkého másla, 125g moučk. cukru, 1žloutek, špetka soli, kůra z 1/2citronu (BIO), 375g hladké mouky.

Postup:

Máslo ušleháme do pěny, přidáme cukr, žloutek, sůl a kůru. Nakonec mouku a vymícháme hladké těsto, které dáme do folie a na 30minut do lednice. Vyválíme plát vysoký asi 4mm. Vypichujeme různé tvary- vykrájíme, dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme 8-10minut při 190°C. Zdobíme cukrovou polevou (100g moučk.cukru,2-3lžíce citr.šťávy) a sypeme barevným máčkem

 

Žloutkové oválky

Typ diety: alergie na mléko, intolerance laktózy, alergie na obilniny, celiakie, alergie na ovoce a zeleninu, GFCG dieta

Budeme potřebovat:

250 g pohankové mouky, 150 g másla, 100 g cukru, 2 žloutky, citronová šťáva a kůra, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva (žloutky se dají vynechat, nahradí se trochou oleje)

Postup:

Na vále zpracujeme těsto. Necháme do druhého dne v chladu. Pak z vyváleného těsta vykrajujeme oválky

 

Vosí hnízda

Typ diety: alergie na obilniny, celiakie alergie na sóju

Budeme potřebovat:

Do těsta na Vosí hnízda: 200g mletých piškotů (pro celiakii bezlepkové), 90g cukr moučka, 100g máslo, kakao - 2 polévkové lžíce, mléko - 2 polévkové lžíce, rum - 4 polévkové lžíce

Na náplň do Vosích hnízd: 1 žloutek, 80g máslo, 80g cukr moučka, 2 lžíce rumu

Celé piškoty jako základna pro Vosí hnízda

Postup:

Z mletých piškotů, cukru, másla, kakaa, rumu a mléka vypracujeme těsto a necháme odležet asi 2 hodiny v lednici. Připravíme si krém ze žloutku, cukru, rumu a másla.

Vosí hnízda vytváříme pomocí speciálních formiček na tento typ vánočního cukroví. Do formy vmáčkneme těsto, uděláme prostor na krém, který vkládáme lžičkou. Vosí hnízdo zaklopíme celým piškotem.

Skladujeme v lednici nebo chladnu.

vosi-hnizda-a-raffaello.jpg

 

muf.jpg