Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty z pořadu O pečení a vaření s Majou Motti vysílaného na RadioChatujme.cz 24.11.2014

24. 11. 2014

Žitný domácí chléb

 

Ingredience 

1 l vody

150 g žitného kvásku

500 g pšeničné mouky

4 PL soli

500 g pšeničná chlebová mouka

3 PL kmínu

500 g žitné chlebové mouky

 

Postup

 

Smíchám aktivní žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku a vodu. Vznikne řídké těsto. Většinou si jej připravuji večer, dám  do větší nekovové nádoby, nechám v tom i dřevěnou vařečku a nechám do rána v teple kynout. Ráno přidám pšeničnou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, sůl a kmín. Vymíchám, vyklopím na pomoučený vál a trochu promísím. Těsto není třeba vypracovávat. Tím, že ho nechám v klidu a teple 3 hodiny kynout, tak se krásně zvlhčí všechna mouka a krásně nakyne. Poté těsto rozdělím na 3 části (kdo chce větší bochníky, rozdělí těsto na 2 části) a nechám v ošatkách nakynout. Kynutí nechám probíhat pod igelitem. Na vzduchu horní část tvrdne a kůrka je pak zbytečně vysoká a tvrdá. Když není ošatka, je možné dát bochníčky do moukou vysypaných forem na biskupské chlebíčky, nechat je aspoň hodinu kynout a pak je v nich i péct.

Mezitím si vyhřeji elektrickou troubu na 250-300 °C a dám do ní vyhřát i plech. Na chleba předtím než je dám do trouby ostrým nožem proříznu křížky (jak to dělávaly babičky, aby pára mohla ven a nedeformovala chléb) a povrch potřu solí rozpuštěnou ve vodě (pekaři dříve v první fázi pečení potírali chleby slanou vodou kvůli kůrce). Dolů do trouby dám druhý plech, na který naliji asi hrnek vody, na horní pomoučený plech položím chleby a nechám 5 minut péci. Udělá se pěkná kůrka. Poté plech s vodou opatrně vyndám, snížím teplotu na 200 °C a nechám péct 50 minut.

Kdo má jako já raději celozrnné pečivo, pak může místo pšeničné mouky přidat celozrnnou jemně mletou pšeničnou mouku. Chléb je velmi dobrý a chutný. A vydrží dlouho (pokud se hned nesní) a neplesniví.

 

chleba.jpg

 

Domácí rohlíky

Suroviny

1 hrnek mléka

3 hrnky polohrubé mouky (někdy dávám 2 polohrubé mouky a 1 celozrnné jemně mleté)

1/2 kostky droždí

1 žloutek

Sůl (půl lžíce)

2 lžíce přepuštěného másla

1 lžička cukru krupice

1 vejce na potření

 

Postup

Ohřeji mléko aby bylo vlažné, do poloviny rozdrobím droždí, přidám cukr a lžíci mouky a nechám vzejít kvásek. Zbytek mouky osolím, přidám žloutek, kvásek, druhou polovinu mléka a přepuštěné máslo a vypracuji tužší těsto a nechám ho vykynout.

Z nakynutého těsta vyválím plát cca 1/2 cm silný, rozkrájím ho na trojúhelníky - podle toho jak chci mít rohlíky velké - a roluji od širší strany ke špičce. nechám je na plechu ještě chvíli nakynout, potřu rozšlehaným vejcem, posypu kmínem, hrubou solí, sezamem, mákem nebo oregánem (podle chuti) a v předehřáté troubě peču asi 20 minut při 180°C.

20140517_214212.jpg

20140427_163519.jpg

 

Muffiny

Recept je na 12 porcí.

250 g hladká mouka

1 vanilkový cukr

100 g práškový cukr

1 prášek do pečiva

1 vejce

1 bílý jogurt (kelímek)

8 PL oleje (já dávám olivový)

3 PL kakaa

50 g hořká čokoláda nasekaná

Všechny suroviny smícháme dohromady, vypracujeme těsto a nakonec zapracujeme nasekanou čokoládu. Děláme kuličky, dáváme je do papírových košíčků, které pak vložíme na plech určený na pečení muffinů. Pečeme na 180°C asi 23 minut. Můžeme podávat jen tak nebo dozdobené krémem.

20140830_133339.jpg

 

Linecké cukroví pečeme 3 – 1 týden před vánocemi

300 g hladké mouky

100 g moučkového cukru

200 g másla

2 žloutky

Citronová kůra

Na dohotovení: marmeláda, nejlepší je rybízová

 

Zpracujeme těsto a dáme odležet do chladna (klidně i přes noc). Pak vyválíme placku, ze které vykrajujeme jednoduché tvary (kolečka, srdíčka, trojúhelníky, čtverečky..). Polovině tvarů pak vykrojíme střed malou formičkou. Dáme do krabice a slepujeme marmeládou (vždy plný a vykrojený tvar k sobě) až poslední týden před vánocemi.

cimg1408.jpg

 

Škebličky – pečeme 2 – 1 týden před vánocemi

250 g hladké mouky

250 g másla

1 vejce

1 PL studené vody

 

Náplň:

100 g mletých vlašských ořechů

100 g cukru

1 celé vejce a 1 žloutek

Na obalení: moučkový cukr

Zpracujeme těsto a dáme odležet do chladna na 2 hodiny. Mezitím si spojíme všechny přísady na náplň. Pak z těsta vyválíme na placku silnou 3 mm a vykrajujeme kolečka, na která dáváme po lžičce náplně. Kolečka přehneme na polovinu a okraje pořádně přitiskneme. Pečeme v mírné troubě a ještě teplé obalíme v moučkovém cukru.

20131220_152002.jpg

 

Vanilkové rohlíčky – pečeme 3 – 1 týden před vánocemi

250 g hladké mouky

60 g cukru

180 g másla

100 g mletých vlašských oříšků

2 lžíce rumu

Trochu vanilky

Na obalení: moučkový cukr s vanilkou

Vypracujeme těsto, které necháme v chladu rozležet. Pak tvoříme male rohlíčky (asi 5 cm) a zprudka v troubě upečeme. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru.

vanro.jpg