Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty z pořadu O pečení a vaření s Majou Motti vysílaného na RadioChatujme.cz 27.10.2014


Hovězí guláš

 

Budeme tedy potřebovat pro asi 4 osoby:

 

500 g hovězí kližka

350 g cibule

100 g sádla

3 stroužky česneku

1 PL rajský protlak

sůl

majoránku

mletou papriku

hrnec do trouby (vhodnou velikost, ne zbytečně velký)

 

Napřed si řekneme pár rad co udělat, než začneme. Na guláš budeme potřebovat asi půl kila hovězího masa, nejlepší je kližka, ale můžeme použít i maso z krku nebo pupku. Maso z pupku je úžasná záležitost, ale na pultech se objevuje sporadicky. Maso vyjmeme z lednice alespoň 2 hodiny před přípravou a necháme ho v pokojové teplotě odpočinout, aby maso nezažilo teplotní šok. Mezitím si nachystáme vhodný hrnec do trouby, ne zbytečně velký, aby se nám šťáva zbytečně moc nevypekla.  Nakrájíme si cibuli. Maso odblaníme a nakrájíme na stejně velké kouskyTroubu si předehřejeme na 220°C.

Potom dám do hrnce rozpustit sádlo, na kterém cibuli restuji až začne slabě hnědnout (nepřipálit!!! guláš by byl hořký). Přesně v té chvíli, kdy cibule začíná slabě hnědnout, vložím maso s prolisovaným česnekem a snažím se ho orestovat ze všech stran. Maso pustí šťávu, kterou nechám zredukovat na minimum a přidám mletou sladkou papriku, kterou zlehka nechám orestovat a hned podleji vodou, aby nezhořkla. Přidám 1 pol. lžíci jemného rajského protlaku (ne kečup), sůl a chvíli vařím. Asi po 5 minutách musím dolít vodu tak, že je maso pod vodou, přiklopím pokličkou a dám do trouby rozehřáté na 220 stupňů, kde nechám guláš vařit 30 minut. Potom troubu vypnu a aniž bych otvírala troubu, nechám guláš tzv. dojít další 1 hodinu. Potom kastrol vyndám z trouby, do guláše přidám drcenou majoránku, kterou ještě promnu v dlaních, aby krásně voněla. Pokud je zvolená vhodnou velikost hrnce, tak se šťáva zredukovala natolik, že není ani třeba zahušťovat. Pokud přece jen by se Vám zdálo, že by guláš chtěl trochu zahustit, pak doporučuji zahušťovat rozdrobeným včerejším chlebem. Zahušťujte po troškách a opatrně. No a ke gulášku knedlík a cibuli na nakrájenou na kroužky – a je uvařeno!

 

Kynuté knedlíky

 

400 g hrubá mouka

½ kostky droždí

½ šálku vlažné vody

2 vejce

kdo chce, může přidat nakrájenou na kostičky alespoň 1 den starou housku

Do mouky udělám důlek a do něj rozdrobené droždí, zalít vodou, přikryji a nechám vzejít kvásek. Poté přidám vejce, sůl, málo cukru (špetku) a na kostičky nakrájenou housku, udělám těsto a nechám kynout cca 1 hodinu přikryté utěrkou a v teple.

Vařím 15-20 min. pod poklicí, obracím.


Zimní řezy

 

Z tohoto receptu budete mít asi 20 kousků.

3 vejce

3 PL polohrubé mouky

3 PL cukr krupice

1 ČL prášek do pečiva

1 PL olivového oleje

1,5 PL tmavého kakaa

Na krém budeme potřebovat:

1x mascarpone

1x zakysaná smetana Kvalitní

moučkový cukr podle chuti

2 PL želatinového ztužovače

1x pařížská šlehačka

kakao na posypání

sněhové vločky z fondánu

 

Postup

Z bílků ušlehám sníh. Žloutky vymíchám s cukrem a nakonec přidám olivový olej. Do žloutků pak vařečkou vmíchám mouku s práškem do pečiva a prosátým kakaem a postupně přimíchávám sníh. Připravím si ne velký plech s pečícím papírem a těsto na něj stejnoměrně rozetřu. Dám jej péct do trouby na 180°C asi na 15 - 20 minut. Než vychladne, připravím si krém.

 

Mascarpone pomalu rozšlehám se zakysanou smetanou, přidám želatinový ztužovač a mletý cukr podle chuti. Vzniklý krém pak stejnoměrně rozetřu na korpus. Ušlehám pařížskou šlehačku a v tenké vrstvě ji rozetřu na krém s mascarpone s zakysané smetany. Přes sítko popráším tmavým kakaem a dám ztuhnout do lednice. Korpus potom nakrájím na čtverečky (nůž po každém řezu očistím) a každý čtvereček ozdobím sněhovou vločkou z fondánu, ale zdobit můžete i tak, že pařížskou šlehačku nebudete roztírat, ale na každý čtvereček sáčkem s ozdobnou trezírovací trubičkou vytvoříte kopeček.

 

 

20131120_231317.jpg